Oxfilé Provençale

800 g hel bit oxfilé
1 kg potatis, ca 2-3 per person, helst fast vinterpotatis
0,5 dl olivolja

Till vitlökssmör:

4 vitlöksklyftor
3 msk finhackad persilja
100 g mjukt smör

Salt och nymalen vit- eller svartpeppar

 

Gör först vitlökssmöret: Hacka persilja och lägg i en skål. Skala och pressa i vitlök. Blanda med mjukt smör samt lite salt och peppar. Ställ åt sidan i kylen.

Sätt ugnen på 175 grader.


Skala och skiva potatisen i 0,5 cm tjocka skivor.
Skölj den i ett durkslag så att stärkelsen sköljs av.
Skaka av potatisskivorna och torka dem gärna lite med ex. lite papper.
Bryn potatisskivorna någon minut i stekpannan i olivolja.
Salta och peppra samt lägg över i långpannan.
Sätt in potatisen i ugnen.
Salta och peppra köttet och bryn det i olivolja runt om.
Ta ut potatisen och lägg köttet på potatisskivorna.
Stek färdigt köttet i ugnen i ca 30-40 minuter tillsammans med potatisen. Sätt gärna in en termometer i köttet och se så att det blir ca 63 grader då är det medium vilket jag rekommenderar.
Ta ut långpannan och lägg köttet att vila i 5 minuter i lite folie.
Skär upp köttet i skivor, lägg tillbaka det på potatisen och lägg skivor eller klickar av vitlökssmör över köttet.
Oxfilé provencale är klart att servera.

 
Ta hand om Er! 
Visa fler inlägg