Soltorkade Tomater

Att torka egna tomater är himla enkelt. Allt man behöver är lite tålamod och en ugn. Välj gärna ekologiska tomater så blir det ännu bättre.
 

1 kg tomater
1 nypa salt
8 vitlöksklyftor
extra virgin olivolja
timjan, oregano, basilika och rosépeppar

 

1. Skölj och halvera tomaterna. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rada upp tomathalvorna med snittytan uppåt. Strössla över salt.

2. Ställ in plåten längst ner i ugnen i 100-125°C i cirka 3-4 timmar med ungsluckan lite på glänt. Nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden – då rinner saften ur lättare. Observera att beroende på ugn och storlek på tomatbitarna kan tiden variera – har de inte torkat tillräckligt är det bara att köra dem längre, ser ut att vara klara innan avbryter man bara tidigare. Mindre bitar och tomater med tunt skinn tar kortare tid. Kolla gärna till tomaterna efter två timmar så att de inte redan är klara, dvs när de inte längre vätskar och har börjar torka till. Börjar de bli brända – sänk värmen.

3. Låt tomaterna svalna och lägg sedan ner dem i en väl rengjord glasburk. Skala och halvera vitlöksklyftorna och fördela ut i burken. Lägg i kryddor efter tycke och smak. Dra i lite salt och peppar. Slå på olja så det täcker och sätt på locket. Förvara i kylskåpet.

 
Ta hand om er!
Visa fler inlägg