Världens godaste kanelbullar med äppelkräm!

Briochedeg:

210 g ägg (4 st)
690 g vetemjöl (11,5 dl)
90 g strösocker (1 dl)
30 g jäst
14 g havssalt
200 g mjölk (2 dl)
225 g smör, rumstempererat

Äppelkräm:

3 äpplen
1 vaniljstång
90 g strösocker (1 dl)
50 g vatten (0,5 dl)
1 citron, saften
18 g potatismjöl (1,5 msk)
25 g vatten (2 msk), till potatismjölet

Mandel- och kanelfyllning:

200 g mandelmassa
10 g vaniljsocker (1 msk)
30 g kanel (0,5 dl)
150 g smör, rumstempererat

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till degen, förutom smör, i en matberedare. Arbeta degen med krok på mellanhastighet i 4 minuter, öka sen och arbeta degen i 10 minuter till. Degen ska känna slät och smidig.
Tillsätt smöret lite i taget och kör tills degen är glansig och elastisk. Lägg degen i en bunke, plasta och låt vila i kylen 6 -12 timmar(!!).

Ta fram degen, låt stå i rumstemperatur en stund.

Gör under tiden äppelkrämen genom att skala och tärna äpplena. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg det i en kastrull tillsammans med äppelbitarna, strösocker, vatten och citronsaft. Koka upp medans du rör lite då och då tills äppelbitarna känns mosiga, ca 5 minuter. Ta bort från platan, mixa om det behövs med en stavmixer.

Blanda ut potatismjöl med lite vatten och häll i kastrullen. Koka under omröring på medelvärme till en kräm, ta av från värmen och häll över i en skål, plasta och låt bli kall.


Gör mandel- och kanelfyllningen när degen har jäst färdigt. Blanda mandelmassa, vaniljsocker, kanel med lite i taget av smöret tills du har en slät fyllning.


Kavla ut degen 3-4 mm tjock, bred ut mandelfyllningen på och rulla ihop till en rulle. Dela lagom stora bullar, lägg i en form och låt jäsa till dubbel storlek 1,5- 2 timmar. Sätt ugnen på 190 grader.


Pensla bullarna med ägg, strö över pärlsocker och spritsa i mitten lite äppelkräm. Grädda på 190 grader i 9-11 minuter, dom ska få en fin gyllenbrun färg.

 

 
 
 
Ta hand om Er!
#1 - - Alex:

Kudos för att du har de flesta av ingredienserna i vikt i stället för volym!
Spännande att du har i mandelmassa och vaniljsocker i kanel fyllningen, tycker du att det är det som lyfter bullen eller är det äpple krämen?

Kokade du med vaniljstången i äpple krämen innan du mimade den eller tycker du inte att det är värt det?