Mince Pie

Mince pie är en traditionell engelsk julkaka fylld med frukter och kryddor. Passar utmärkt till glöggen!

Ingredienser:

250 g smör
6 dl vetemjöl
1,5 dl florsocker
1 st apelsin, rivet skal
30 st kakformar, små ,ca 7 cm i diameter eller mandelmusselformar

Fyllning
0,5 tsk muskotnöt, mald
0,5 st apelsin, rivet skal
2 msk apelsin, pressad
1 st äpple, litet syrligt
0,5 tsk kanel
2 msk apelsinskal, syltat
0,5 dl valnötter
2 msk rom, mörk
3 st dadlar, kärnfria
3 st fikon, torkade
3 msk sultanrussin
4 st aprikoser, torkade
2 msk farin, brun
0,5 tsk nejlika, mald

Pensling
3 msk mjölk, kall

Garnering
1 nypa florsocker

1. Deg: Blanda samman mjöl, florsocker, smör och rivet apelsinskal i en matberedare och kör snabbt till en deg. Plasta degen och låt vila 30 min i kyl.
2. Fyllning: Hacka fikon, dadlar, russin, aprikoser och valnötter fint. Det går utmärkt att köra i matberedare med kniven. Men låt det vara bitar kvar, inte slät puré.
3. Skala och kärna ur äpplet. Hacka det i små fina tärningar. Vänd ner dem i fruktblandningen tillsammans med syltat apelsinskal, farinsocker, kryddorna, rom, apelsinskal och pressad saft.
4. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk eller mellan mjölat bakplåtspapper, ca 4 mm tjock. Stansa ut 30 rundlar à 7 cm i diameter och 30 à 6 cm.
5. Klä formarna med de större rundlarna och lägg ca 1 tsk av fyllningen i varje. Lägg på de mindre rundlarna som lock. Pensla med kall mjölk och klipp ett kryss med en sax i varje kaka. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kakorna svalna innan de pudras med florsocker.

 

Glad 1:a advent! Ta hand om er!

Visa fler inlägg