Hallon och chokladtårta

Hej på er!

 

Här kommer receptet på tårtan jag gjorde till min älskade mamma på hennes födelsedag! Kom ihåg att tårtan blir godare och saftigare om den får stå en till två dagar i kylen innan det är dags att servera!

Chokladbotten:

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kakao
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 185 g osaltat smör
  • 4,5 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljextrakt
  • 3 ägg
  • 3,5 dl mjölk
  • 3 msk vatten

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa smör och vanligsocker luftigt, tillsätt sockret och vispa ca 5 minuter. Se till att blanda ordentligt.
  • Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, salt i en bunke.
  • Tillsätt äggen ett åt gången. Varva med att tillsätta först mjölblandningen och sedan mjölken i 3 omgångar. Börja och sluta med mjölet. Rör tills smeten är slät.
  • Jag använde en springform på 20 cm och klädde med bakplåtspapper på sidorna för att den skulle kunna resa sig.
  • Grädda kakan i nedre delen ca 30-35 min, den ska inte vara kladdig. Låt kallna, ställ gärna in i frysen en sväng. (Bottnarna blir enklare att dela om den varit fryst innan!)

 

Fyllning:

  • 400 g philadelphiaost
  • 200 g vit choklad
  • 2 dl florsocker
  • 3 dl hallon

Gör så här:

  • Smält den vita chokladen och låt svalna.
  • Vispa ihop philadelphiaost och socker.
  • Addera sedan den smälta chokladen och vispa ordentligt.
  • Rör till sist i hallonen. Fördela fyllningen mellan varje tårtbotten.

Marängsmörkräm:

  • 200 g äggvita [5-6 st]
  • 3,5 dl strösocker
  • 0,75 dl vatten
  • 450 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • gel/pastafärg
Gör så här:
  • Vispa äggvitorna fluffigt. 
  • Koka upp socker och vatten och låt blandningen komma upp i 118 grader. Tag blandningen från värmen och häll under vispning i en fin stråle ner i äggvitefluffet.
  • Vispa sedan smeten tills den svalnat, ca 15 min. Tillsätt vaniljextrakt och pastafärg. 
  • Tillsätt nu smöret i små klickar under fortsatt vispning. Klart för att dekorera tårtan på valfritt sätt!
 

Vit chokladganache:

  • 200 g vit choklad
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här:

  • Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
  • Värm upp grädden tills du ser första bubblan och häll den över chokladen.
  • Låt stå i någon minut och rör sedan tills det blir en slät smet, mixa om det behövs. Låt stå i rumstemperatur tills det är dags att hälla på den på tårtan.

(null)

 
(null)


Ta hand om er! ❤️
#1 - - Lisa Nyberg :

Wow Elin vilken härlig blogg och lockande recept! Massor med tips här för kommande tillställningar, stora som små! ☺️🧁🌸👏🏼✨ kram Lisa

Svar: Vad roligt att du tyckte om den! Hoppas du hittar nåt som kan smaka!! <3
Elin Friberg Petersson