Bagels med lax och cream cheese

När jag äter bagels får jag flashbacks till en solig vårdag i London, Notting Hill och Portobello Road. Det var där jag åt bagels för första gången. Det var med klassen i gymnasiet. Resan var en mardröm då jag hade hög feber hela veckan, men det jag bland annat kommer ihåg ur feberdimman var dessa bagels och hur goda de var. (För de som inte vet så har jag ett ruskigt bra matminne, tex. kommer jag ihåg vad jag åt till middag på vägkrogen på väg upp till Sälen 1994, jag är knäpp, jag vet)

 

Ingredienser:

(12 stycken)

1 paket torrjäst
3 tsk farinsocker
1 msk salt
3,5 dl vatten (fingervarmt)
1 l mjöl (jag tog 7,5 dl vetemjöl+ 2,5 dl grahamsmjöl)
2 msk sirap

Gör så här:

1. Blanda jästen med 1 tsk socker och varmt vatten. Låt stå tills blandningen börjar bubbla, ca 10 minuter. Blanda under tiden i en annan skål 2 tsk socker, hälften av mjölet och saltet. Rör ner jästblandningen och resten av mjölet.

2. Knåda degen på ett lätt mjölat bakbord ca 5 minuter tills degen känns smidig och elastisk. Låt stå och jäsa ca 1 timme, skär den därefter i 5 cm stora bitar.

3. Forma varje degbit till en ca 2.5 cm tjock och 15 cm lång korv. Tryck ihop ändarna väl så att degkorven bildar en ring. Forma hela degen till bagels på samma sätt. Låt ringarna vila och jäsa något.

4. Koka upp en stor kastrull med vatten. Tillsätt sirap. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg varje bagel i vattnet och låt den koka ca 30 sekunder så att ytan blir seg och blank, vänd den därefter och koka även andra sidan tills degen sväller upp och formen blir stabil. Pudra ett bakplåtspapper med vetemjöl.

5. Lyft upp bagels ur kastrullen, låt dem rinna av och lägg dem därefter på bakplåtspapperet. Strö över någon form av frön, lök, vitlök eller grovt salt. Grädda ca 10-15 minuter tills de har fått fin färg.

 
 
 
 
  
Ta hand om er!

Mer från bloggen