Chokladtårta med Hallonmousse
Chokladtårta med Hallonmousse
Här kommer receptet på årets morsdagstårta! Det är en chokladtårta med tre olika mousser/fluff. Jag valde att göra en browniebotten med dumlefluff, mörk chokladmousse med smak av hallon och hallonmousse.
Browniebotten:
Detta recept blir två bottnar, eftersom jag ville ha tre bottnar gjorde jag 1,5 sats. Tog en stund längre i ugnen.
175 g smör
3 dl strösocker
3 st ägg
3 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
200 g mörk choklad, hackad
Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull och dra den av värmen. Lägg i chokladen och låt den smälta. Vispa under tiden ägg och socker luftigt. Rör i smörchokladen och de torra ingredienserna. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna helt.
Dumlefluff och chokladmousse:
180g dumle, eller choklad (om du använder mörk choklad ta lite mindre mängd)
3 dl vispgrädde
Värm upp grädden i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka. Använd termometer, grädden ska bli ca 80 grader. Dela Dumlekolorna/chokladen i mindre bitar och rör ner i grädden och rör tills allt smält. Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar (helst ska den dock stå över natten). När blandningen är helt genomkall vispas den upp till en härlig fluff. Det här receptet räcker till 1-2 lager i en tårta.
Hallonmousse:
2 hg hallon
1 msk socker
ca 1/2 dl vatten
2 gelatinblad
2 dl grädde
Lägg gelatinbladen i blöt i minst 5 minuter. Koka upp hallon, vatten och socker. Rör i de mjuka gelatinbladen. Låt svalna i kylskåp. Blanda i den vispade grädden. Låt stå till sig i kylskåpet innan moussen används. Receptet räcker till ett lager fyllning i en normalstor tårta (24-26 cm i diameter).
Sen är det bara att montera och dekorera, här har jag valt att använda hallon och bigarråer! Lycka till!