Chokladtårta med Hallonmousse

Chokladtårta med Hallonmousse

Här kommer receptet på årets morsdagstårta! Det är en chokladtårta med tre olika mousser/fluff. Jag valde att göra en browniebotten med dumlefluff, mörk chokladmousse med smak av hallon och hallonmousse.

Browniebotten:

Detta recept blir två bottnar, eftersom jag ville ha tre bottnar gjorde jag 1,5 sats. Tog en stund längre i ugnen.

175 g smör

3 dl strösocker

3 st ägg

3 dl vetemjöl

1 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

200 g mörk choklad, hackad

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull och dra den av värmen. Lägg i chokladen och låt den smälta. Vispa under tiden ägg och socker luftigt. Rör i smörchokladen och de torra ingredienserna. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna helt.

 

Dumlefluff och chokladmousse:

180g dumle, eller choklad (om du använder mörk choklad ta lite mindre mängd)

3 dl vispgrädde

Värm upp grädden i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka. Använd termometer, grädden ska bli ca 80 grader. Dela Dumlekolorna/chokladen i mindre bitar och rör ner i grädden och rör tills allt smält. Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar (helst ska den dock stå över natten). När blandningen är helt genomkall vispas den upp till en härlig fluff. Det här receptet räcker till 1-2 lager i en tårta.

 

Hallonmousse:

2 hg hallon

1 msk socker

ca 1/2 dl vatten

2 gelatinblad

2 dl grädde

Lägg gelatinbladen i blöt i minst 5 minuter. Koka upp hallon, vatten och socker. Rör i de mjuka gelatinbladen. Låt svalna i kylskåp. Blanda i den vispade grädden. Låt stå till sig i kylskåpet innan moussen används. Receptet räcker till ett lager fyllning i en normalstor tårta (24-26 cm i diameter).

 

Sen är det bara att montera och dekorera, här har jag valt att använda hallon och bigarråer! Lycka till!