Pepparkakshus

Det blir inte jul om man inte bakar ett pepparkakshus, i alla fall inte hemma hos mig. Jag kommer inte ihåg att vi någon gång inte haft ett pepparkakshus hemma på jul. Engagemanget och kvalitén har förstås skiftat under åren, men det har alltid funnits ett. Jag tycker det är en trevlig tradition!

Första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige daterar sig till 1300-talet, när nerskrivna kostnader för inköp av råvaror tydligt anger att man bakade pepparkakor 1335 till kung Magnus Eriksson bröllop.

Pepparkakorna bakades ofta av nunnor, och såldes som medicin för diverse åkommor på apoteken, fortfarande lever myten att man blir snäll av dem. Hur pepparkakan fått sitt namn är lite av ett mysterium. En teori är att alla exotiska kryddor på den tiden kallades peppar och att det var så pepparkakan fick sitt namn.

Jag provar alltid nya recept på pepparkaksdeg. Problemet är att jag aldrig kommer ihåg vilka recept jag använt från år till år, måste börja skriva upp! Det roliga med att baka pepparkakshus är att du kan låta fantasin flöda fritt! Det finns inga rätt eller fel! Här är receptet på degen jag använde i år:

200 gram smör
1,5 dl sirap
3 dl socker
1,5 dl grädde
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk bikarbonat
0,5 msk malda nejlikor
0.5 msk kardemumma
12 dl mjöl

1. Smält smöret och rör i socker och sirap. Häll upp i bunke o låt svalna något.
2. Rör i kryddorna och grädden. Blanda bikarbonaten med lite mjöl och rör sedan i. Häll i resten av mjölet men spara 2 dl till utbakning.
3. Låt vila över natten minst men klarar sig i kyl i 10 dagar.
4. Arbeta med degen och ta eventuellt i mer mjöl. Kavla ut degen och tryck ut figurer. Grädda i 200 grader i ca 5 min.

För att limma ihop alla delar brukar jag smälta socker i en stekpanna. Funkar jättebra, men akta så du inte bränner dig!

Kristyr:

4dl florsocker
1 äggvita
1 tsk pressad citron
Vispa ihop med elvisp!

 

Här kommer en bildkavalkad på de senaste årens hus!

 
 
 
 
 
 
 

Ta hand om er!