Tropical Granola

Jag gillar inte att äta frukost. Det har jag aldrig gjort. Jag vet inte varför. Jag avundas de som tycker frukost är det godaste målet på hela dagen (det är ju faktiskt det viktigaste också). De som kokar gröt och äter ostmackor och verkligen njuter av det (mår illa bara jag tänker på det). För att ens kunna få i mig något innan kl. 12 måste frukosten vara riktigt god! Alltså riktigt, riktigt god. Hotellfrukost-god. Här kommer ett recept på en granola som är just det. Granola är en lyxigare variant på vanlig, hederlig müsli. Det här är en granola med extra allt. Du kan variera en granola precis hur du vill. Vill du göra den lite nyttigare är det bara att minska på det söta. Hoppas det ska smaka! 
 

10 portioner

Ingredienser:


4 dl havregryn (du kan också blanda med rågflingor eller ta någon grynblandning)

1 dl kruskakli eller vetekli

1 dl pumpafrön/solroskärnor eller blandning

0,5 dl linfrön (för mycket linfrön kan vara skadligt för kroppen)

1 dl grovhackade nötter (valnötter, pinjenötter, cashewnötter - dina favoritsorter helt enkelt!)

1 dl ananasjuice

1 tsk kanel

1 tsk mald kardemumma
1 tsk ingefära
1 tsk vaniljsocker

0,5 dl farinsocker eller mörkt muscovadosocker
0,5 dl lönnsirap

0,5 dl solrosolja eller annan vegetabilisk olja

1 msk honung

torkad frukt eller bär (t.ex. ananas, papaya, banan)
 
Gör så här:

Blanda gryn, kli, frön och nötter i en stor bunke. Ta fram en kastrull och häll i juice, kryddor, socker, sirap, olja och honung. Värm blandningen varsamt under omrörning några minuter, men låt den inte koka upp, alltihop ska bara smältas samman.


Häll blandningen över allt det torra i bunken. Blanda ihop ordentligt och sprid ut på en plåt täckt med bakplåtspapper.

Rosta i ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter, rör om minst tre gånger under tiden. Det bränns lätt, håll koll! Granolan är klar när den är lätt guldbrun. Vänta lite längre om du vill ha riktigt knaprig granola.

Ta ut plåtarna och låt svalna. Häll på torkad frukt, rör om och förvara i lufttät burk.

 

 

Ta hand om er!