Vasaloppssnurror

Snart är det Vasaloppstider, här kommer ett recept på bullar som passar perfekt till detta tillfälle! Fyllda med blåbär och mandelmassa kan det nästan inte bli bättre! 

Ingredienser:

1 tsk salt
1 dl strösocker
2,5 dl vatten
2 st ägg
13 dl vetemjöl, (ca 775 g)
2 tsk bakpulver
50 g jäst
250 g rumsvarmt smör
Fyllning:
0,5 dl strösocker
50 g mandelmassa
0,5 dl blåbärssylt
50 g rumsvarmt smör
50 g mandelmassa
(eventuellt marsankräm)
Garnering:
100 g smör
2 dl strösocker

 

1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Rör smöret smidigt med sockret, gärna med elvisp. Blanda ner smörblandning och ägg i bunken.
2. Blanda mjöl med bakpulver och salt och häll ner i bunken. Arbeta till en smidig deg tills den släpper bunkens kanter. I maskin ca 5 min, för hand ca 10 min. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
3. Riv mandelmassan och blanda med smör och socker.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ca 20 x 55 cm. Bred mandelfyllningen på den ena degbiten och bred över blåbärssylt. Lägg på den andra degrektangeln och tryck till.
5. Skär degplattan i ca 2 cm breda remsor. Tvinna remsorna till snurror och lägg dem på bakpapperklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. (klicka eventuellt på lite marsankräm på varje bulle)
6. Sätt ugnen på 250°. Grädda bullarna mitt i ugnen 8–10 min. Låt svalna på galler.
7. Smält smöret i en kastrull eller i mikrovågsugn. Pensla bullarna först i smör och doppa dem sedan i socker. Servera.

 

Ta hand om er!