Schwarzwaldtårta Med Körsbär

 
Min kära mor fyllde 50 år för ett par veckor sedan och för att fira henne gjorde jag denna tårta. Det är en egen variant på schwarzwaldtårta. Chokladbottnar, maräng, chokladmousse, inlagda körsbär och grädde. Originalet har ju faktiskt körsbär i sig! Schwarzwaldtårta är en tårtsort som bara indirekt är uppkallat efter bergsområdet Schwarzwald; namnet kommer från det körsbärsbrännvin som man stänker på tårtbottnen (Schwarzwälder Kirschwasser).
 
Chokladbottnar:
 
1 dl kakao
2 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
 
Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna. Vispa smöret och resten av sockret poröst. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och mjölkblandningen i smörvispet. Häll smeten i en smord form på ca 20 cm. Grädda i 175 gr i ca 40 min. Låt svalna och dela sedan botten i två eller tre delar. 
 
Marängbotten:
 
2 äggvitor
1 dl strösocker
 

 Vispa äggvitor till hårt skum, häll i sockret lite i taget och vispa till
en fast maräng. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, för att få en rund och fin
botten. Fyll en stor spritspåse med marängen och spritsa ut efter cirkeln du
ritat. Grädda mitt i ugnen i ca 100 grader i ca 1 1/2 timme

 
Chokladmousse:

2 dl vispgrädde
2 st äggulor
100 g mörk choklad

Smält chokladen i en skål i vattenbad. Vispa grädden (ej för hårt). Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen. Vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden. Fördela moussen i portionskoppar. Låt moussen stelna i kylen minst en timme.

 

Övriga ingredienser:

 

4 dl grädde
Inlagda körsbär (i rom)
1 pkt hallon
kakao

Montera till sist ihop tårtan. Börja med en chokladbotten. Bred på ett lager chokladmousse och lägg på rikligt med inlagda körsbär. Ta en marängbotten och upprepa proceduren. Gör samma sak med resterande bottnar. Låt tårtan stå till sig ett tag innan du fortsätter med garnityret. Vispa grädde och bred ett lager runt hela tårtan. Pudra med kakao och spritsa sedan grädde efter egen fantasi. Jag garnerade med lite goda hallon på slutet.

Lycka till!

 

 
Ta hand om er!