Amerikansk äppel/päronpaj med Calvados

Älskar hösten! När man kan ta på sig tjocktröjan och på med stövlarna ut i skogen. Eller krypa upp i soffan med en bit äppelpaj och en kopp te! Här kommer ett recept på en amerikansk variant av äppelpaj! Gillar den vanliga, hederliga svenska också, men ibland är det trevligt att variera sig lite! Som vanligt har jag piffat upp den lite extra och tillsatte en skvätt Calvados!
 
1 sats mördeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ekologiskt ägg
1/2 msk kallt vatten
 
Fyllning:
12 stora äpplen och/eller päron
Saft av 1 citron
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
2 tsk vaniljsocker
3 msk Calvados
Ägg och mjölk till pensling
Råsocker
 
 
Så här gör du:
 
Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. 
 
Fyllning:
Sätt ugnen på 180 grader.
Skala och kärna ur äpplena och päronen, skär i klyftor.
Lägg dem genast i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
Stek äpplena lite mjuka i smör, strösocker, vaniljsocker, Calvados och kryddor fördelat över två omgångar eller i två stekpannor.

Häll upp dem på en tallrik och låt svalna.
Dela mördegen i två delar, den ena delen ska vara lite större än den andra. 
Lägg den större degbiten på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och 5 mm tjock. 

Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den igen över en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck försiktigt ner degen längs kanten och låt det som blir kvar hänga kvar utanför pajformskanten.
Fyll pajformen med den stekta frukten.

Kavla ut den mindre degbiten till en cirkel. Skär ut längder cirka 25 cm långa.
Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla utkanten av degen. Fläta längderna över äpplena och päronen.
Nyp ihop skarvarna med fingrarna och skär sedan av den deg som hänger över kanten. Ställ pajformerna på en plåt, pensla hela locket med äggblandningen och strö över råsocker. Grädda äppel/päronpajen i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter tills den är gyllene. Servera med en god vaniljsås eller vaniljglass!
 
 
 
Ta hand om er!