Elins sommarbullar

Nu när sommaren äntligen närmar sig med stormsteg passade jag idag på att göra ett gäng bullar. Bullar är väldigt smidigt att ha i frysen året runt men speciellt smidigt på sommaren. De är perfekta att packa ner i picnic-korgen och ta med till stranden! Jag älskar kanelbullar men jag tycker nog ännu mer om vaniljbullar! Här kommer receptet! 

 

Elins sommarbullar

Ingredienser:

150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)

5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
800 g (ca 1,4 l ) vetemjöl
 
Kanel eller vaniljfyllning :
150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk kanel (alternativt 2 msk vaniljsocker)
100 g mandelmassa
 
Till pensling: 
1 ägg
Pärlsocker
 

Värm mjölken till 37°C (fingervarmt), använd gärna termometer. Smula ner jästen i en stor bunke. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker, salt och kardemumma. Mät upp mjölet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Vik den på mitten skär i lagom tjocka "strängar". Ta varje sträng och snurra till en bulle. Lägg dem i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla, sockra och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.